Hladno stiskana hrana za pse in mačke – tudi v Sloveniji!

V nadaljevanju članka bi radi predstavili kaj je hladno stiskana hrana za pse, po čem se razlikuje od klasičnih briketov za pse, kakšne so prednosti peletov za pse in kar je najbolj pomembno: Kaj vaš pes pridobi s hranjenje s hladno stiskano pasjo hrano?

HLADNO STISKANA HRANA ZA PSE

Hladno stiskana hrana za pse je suha hrana enako kot vsem poznani in vse splošno razširjeni briketi. Prednosti suhe hrane za pse so vsekakor daljši rok odprte embalaže, enostavnost doziranja in hranjenja, cenovna ugodnost in lažje shranjevanje hrane. V shrambi imamo vsi dovolj prostora za žakelj hrane, medtem ko nam v hladilniku kar hitro zmanjka prostora za hranjenje pasje hrane.

BRIKETI ZA PSE

Briketi za pse so proizvedeni s postopkom ekstrudacije. To je postopek, ki uporablja visoke temperature (več kot 140°C) in traja okrog 20 min. Seveda se temperature in čas izdelave med različnimi proizvajalci briket razlikujejo. Dejstvo pa je, da briketov pri nizkih temperaturah v kratkih časovni intervalih ne moremo proizvesti. Slabost visokih temperatur je ta, da so vsa živila, ki jih briket vsebuje izpostavljena tem visokim temperaturam. Beljakovine na visokih temperaturah denaturirajo – izgubijo svojo prvotno konformacijsko obliko, zato jih organizem psa ne prepozna, maščobe na visokih temperaturah se uničijo, prav tako se uničijo toplotno občutljivi vitamini. Ker je med postopkom ekstrudacije ogromno sestavin uničenih, jih na koncu procesa dodajo v obliki sintetičnih dodatkov, tako da imajo briketi določeno hranilno vrednost.

HLADNO STISKANI PELETI ZA PSE

Hladno stiskani peleti so proizvedeni s postopkom hladnega stiskanja. Ta postopek omogoča, da so peleti narejeni pri nižjih temperaturah v krajšem časovnem intervalu. Seveda se temperature in čas izdelave pelet razlikuje po temperaturi in po času proizvodnje. Peleti Naturavetal so delani na 39°C, proizvedeni pa so v 4 minutah. Takšen postopek omogoča, da sestavine v peletih niso izpostavljene visokim temperaturam in s tem ohranijo svojo prvotno hranilno vrednost in biološko dostopnost. Različni vitamini in maščobe zaradi tega niso dodani, ampak se ohranijo v živilih, ki sestavljajo pelet. Hladno stiskana hrana za pse ali peleti za pse, kot jo nekateri imenujejo, je bolj naravna hrana za pse v primerjavi z briketi.

Slika 1: Hladno stiskana hrana za pse (peleti za pse)
Prednost hladno stiskane hrane je tudi ta, da ne obleži v želodcu psa. Briketi v želodcu psa nabreknejo in obležijo, zato je čas prebave dolg, kar lahko privede do različnih prebavnih težav psa. Peleti se v želodcu hitro razgradijo do manjših delcev – molekul, ki se hitro absorbirajo skozi steno črevesa in po krvi potujejo po celem telesu psa. Optimalno hitra prebava pomeni manj prebavnih težav, manjše tveganje za zasuk želodca in več vitalne energije za vašega kosmatinca.

KAKO ZAMENJATI BRIKETE ZA PELETE

Zaradi različnega proizvodnega procesa se peleti in briketi prebavljajo drugače, zato jih ni smiselno psu ponuditi v enakem obroku, prav tako ni smiselno kombinirano hranjenje s peleti in briketi. Prehod na hladno stiskano hrano za pse mora potekati postopoma. Če vaš pes in občutljiv in nima pogosti prebavnih težav, lahko menjate brikete za pelete v roku 4. dni. Če imate doma občutljivčka s pogostimi prebavnimi težavami, alergijami in intolerancami, izvedite prehod v roku 7 dni. Prvi dan lahko psu pelete ponudite kot priboljšek. Naslednji dan en obrok briketov zamenjajte z obrokom pelet. To zamenjavo stopnjujte, dokler v roku 4 ali 7 dni ne pridete samo na pelete. Peletov in briketov psu nikoli ne ponudimo istočasno, med briketiranim in peletiranim obrokom naj minejo vsaj 4 ure. Peleti se prebavljajo podobno kot surova hrana za pse, zato lahko pelet brez skrbi kombinirate s surovimi BARF obroki.

PREDNOSTI HLADNO STISKANE HRANE ZA PSE

  1. Hladno stiskana hrana za pse je bolj sveža in bolj naravna
  2. Hladno stiskana hrana za pse je biološko dostopna
  3. Vsebuje manj konzervansov, umetnih dodatkov, barvil, polnil
  4. Manjše tveganje za zasuk želodca
  5. Učinkovitejša prebava in čvrst iztrebek
  6. Zdrava koža in sijoča dlaka
  7. Količinsko manjši dnevni obrok

SLABOSTI HLADNO STISKANE HRANE ZA PSE

Hladno stiskana hrana za psa nima slabosti, ima pa določene slabosti in omejitve za pasje lastnike. Hladno stiskana hrana ima običajno krajši rok uporabe kot briketi in je običajno pakirana v papirnati vreči, zato jo je potrebno hraniti v suhem prostoru. Prav tako se odsvetuje poseganje z roko direkt v hladno stiskano hrano, v ta namen se uporablja merilni lonček.

Hladno stiskana hrana za pse je vedno bolj poznana med pasjimi lastniki, vedno več je takšnih, ki že razmišljajo, da bi jo preizkusili in vedno več takšnih, ki jo že zadovoljno uporabljajo. Prednosti hladno stiskane hrane so številne, zato se splača poskusit, splača si vzeti časa en teden in postopno zamenjati hrano, saj so izboljšave na koncu poplačane z zdravim in vitalnim psom.

Dodaj odgovor

Paket Pomoci 2024