Kako so zaščitne maske postale del našega vsakdana

Naše življenje je bilo še nekaj časa nazaj normalno, omejitve gibanja, karantene in ostalih zaščitnih ukrepov nismo poznali. Vse se je začelo v Vuhanu na Kitajskem, kjer so decembra 2019 zabeležili več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Virus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19. Bolezenski znaki so vročina, kašelj in občutkek pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Bolezen se je začela širiti globalno in število okužb je eksponentno naraščalo. Razmere so se zaostrile in sprejeli smo nove predpise za zajezitev širjenja okužb. Poleg obveznega razkuževanja rok je v naš vsakdan prišla še uporaba zaščitnih mask, ki so jih v preteklosti uporabljali le v zdravstvenih ustanovah, sedaj pa so postale naša stalnica, namreč jih je potrebnonositi  v vseh javnih ustanovah, v javnem prevozu in še kje.

Širša javnost  je sicer uporabljala zaščitne maske vse leto že v preteklosti, vendar le v azijskih državah, kot so Kitajska, Japonska, Južna Koreja in Tajvan, z namenom da se zmanjša možnost širjenja bolezni, ki se prenašajo z zrakom in da bi preprečili vdihavanje prašnih delcev, ki se v večini mest nahajajo zaradi prekomerne onesnaženosti zraka.

Funkcija mask

Zaščitna maska je za enkratno uporabo in je fizična ovira med usti in nosom uporabnika in drugimi onesnaževalci v neposrednem okolju. S pravilno uporabo naj bi kirurška maska pomagala preprečiti prenašanje virusov in bakterij do ust in nosu uporabnika. Kirurške maske so učinkovite ovire za zadrževanje večjih kapljic, ki jih uporabnik izpušča iz ust in nosu v javnosti. Maske pomagajo zmanjšati izpostavljenost uporabnikove sline in dihalnih izločkov drugim, ki bi sicer lahko potovali tudi do 8 metrov daleč. Maske se razlikujejo glede na število slojev in materiala iz katerega so izdelane, ta pa glede na kakovost in raven zaščite. Kljub imenu niso vedno vse kirurške maske primerne za uporabo med operacijo, namreč so lahko označene kot kirurške, izolacijske, zobne ali medicinske. Nekatere imejo tudi dodaten filter, ki služi za bolj učinkovito zaščito.

Uporaba

Navodila za uporabo maske opominjajo uporabnike, naj se ne dotikajo ust ali nosu, saj bi sicer lahko prenesli viruse in bakterije na ostale predele telesa in na druge ljudi, potem ko bi se dotaknili okužene površine. Njihova uporaba je enostavna, namestiti si jo treba le čez nos in usta, pri snemanju pa paziti, da se ne dotaknemo izpostavljene površine maske in da jo po prvi uporabi zavržemo.

Cenovno ugodne maske

Cena mask se je v času epidemije občutno povečala, ponekod tudi za več 10 eur. Vsak kupec želi kvalitetno masko za ugodno ceno, zato vam predlagamo trgovino Pentiv, ki prodaja zaščitne maske in ostala zaščitna sredstva, kot so razkužilniki po zelo ugodnih cenah.

Dodaj odgovor

Paket Pomoci 2024