Oblikovanje interiera svojega doma kar pred kamerami

Tovrstne oddaje se vsekakor ne morejo enačiti z resničnostnimi oddajami, kot je Veliki brat (Big Brother), ker tu ne gre za 24-urno snemanje kamer. Razlika je tudi v ciljni publiki gledalcev, saj Velikega brata gleda pretežno mlado občinstvo, medtem ko, tako imenovano preobrazbo doma gleda širši starostni razpon gledalcev. Zasnova oddaje resničnostne oddaje Veliki brat temelji na iskanju in produciranju večjega števila konfliktnih situacij med stanovalci v hiši, torej zgodbo oddaje vodijo odnosi. Prav obratno pa je pri oddaji oblikovanje interiera nekega doma, saj je bistvo čisto drugje, v samem procesu preobrazbe nekega interiera.

Takšna oddaja je, v primerjavi z Velikim bratom, prav izobraževalna, saj nam da marsikateri nasvet o tem, kako se lahko sami lotimo oblikovanja interiera svojega doma. Na dotično oddajo se lahko prijavi vsak državljan Združenega kraljestva, uredniki oddaje pa izberejo, katero prijavljeno gospodinjstvo se jim zdi še posebno potrebno obnove interiera doma. Po izboru gospodinjstva na kraj snemanja pride cela ekipa v avtu, ki je podoben potujoči delavnici, saj je v njem vse, kar potrebujejo za oblikovanje interiera in seveda snemanje oddaje. Ekipo sestavlja novinarka oziroma voditeljica, ki je v Angliji prava medijska zvezda, snemalci, arhitekt za oblikovanje interiera in dva delavca, ki preoblikujeta interier tako, kot jima naroči arhitekt. Oddaja je, kljub delu, ki ga opravlja ekipa, zelo zabavna saj se cela ekipa vidno in iskreno zabava, medtem ko uresničuje sanje z vidno preobrazbo interiera največkrat socialno šibkejše družine. Tovrstne oddaje praktično za nič denarja ustvarjajo nove domove, saj so preobrazbe neverjetne.

Oddajo vedno gledam v celoti, saj traja le 45 minut in ko vidim, kaj vse so oni spremenili med oblikovanjem interiera, me vedno znova spodbudi, da bi tudi jaz malo olepšala interier svojega doma. Na televiziji zgleda vse tako enostavno in hitro opravljeno. Moj oče je na primer v eni izmed oddaj dobil super idejo in se tako po dolgem prelaganju popravila naše stare predsobne omare le lotil dela. Ob gledanju dobiš veliko idej in predvsem volje za prenovo in oblikovanje interiera lastnega doma. Arhitekt za oblikovanje interiera v oddaji vedno predlaga najbolj osnovne in enostavne postopke za preoblikovanje določenih podrobnosti interiera. Sama tehnična izvedba preoblikovanja je torej zelo enostavna in poceni, tako da se jo lahko praktično loti skoraj vsak sam. V vsakem delu oddaje je poudarek na tem, da se lahko sami, z zelo malo denarja in z veliko mero domišljije, lotimo oblikovanja interiera in tako praktično ustvarimo nov dom.

Škoda, ker slovenska nacionalna televizija nima takšne oddaje, saj bi se v nasprotnem primeru najverjetneje prijavila. Morda pa bo kakšna slovenska komercialna televizija pripravljena sprejeti tak projekt, ker imajo več izkušenj z žanrom resničnostnih oddaj. Verjamem, da bi bila gledanost tovrstnih oddaj ogromna, morda še bolj kot pri gledanosti slavnega Velikega brata. Tip oddaje, kakor je preobrazba doma, je lahko za televizijsko hišo kar velik finančni zalogaj, še posebej, če so na programu vsak teden. Tako je razumljivo, da bi slovenska nacionalna televizija težko krila stroške takšne oddaje. Verjetno pa bi bila takšna tematsko orientirana oddaja prava zlata luknja za komercialno televizijo, ker bi lahko oglaševalski prostor med to oddajo dobro prodala različnim privatnim oblikovalcem interiera, arhitektom, obrtnikom, zastopnikom …

Ta prispevek je na portalu publikacije.net objavil/a Nika

Dodaj odgovor

Paket Pomoci 2024