Orodje za vsakogar

Orodje je pripomoček, ki se uporablja za razširitev zmožnosti posameznika, da ta spremeni značilnosti okolice. Čeprav številne živali uporabljajo enostavna orodja, so pri uporabi orodij za izdelavo drugih orodij opazili le človeka, ki jih uporablja že več sto tisočletij. Nabor orodij, potrebnih za izvajanje različnih nalog, ki so del iste dejavnosti, se imenuje orodje ali oprema.

Medtem ko lahko izraz orodje ohlapno uporabimo za številne stvari, ki so za dosego cilja (npr. vilice), je strogo gledano predmet orodje le, če je poleg tega, da je zgrajen za držanje, izdelan tudi iz materiala, ki omogoča njen uporabnik, da nanjo uporablja različne stopnje sile. Če pri večkratni uporabi del orodja pritisnete navzdol (kot rezilo noža), ga je mogoče obnoviti; če se orodje obrabi ali se pokvari, je treba orodje zamenjati. Tako orodje spada v taksonomsko kategorijo izvedbe, in je na istega taksonomskega ranga kot instrument , posoda, naprava ali oprema.

Orodja lahko razvrstimo glede na svoje osnovne funkcije:

Orodje za rezanje, kot so nož, srp, kosa in sekira, so klinasto orodje, ki ustvarja strižno silo vzdolž ozke površine. V idealnem primeru mora biti rob orodja trši od materiala, ki ga režemo, sicer pa se bo rezilo ob večkratni uporabi zatopilo. Toda tudi prožna orodja zahtevajo občasno ostrenje , kar je postopek odstranjevanja deformacijske obrabe z roba. Drugi primeri rezalnega orodja vključujejo strgala in svedre .
S premičnimi orodji premikate velike in drobne predmete. Veliko je vzvodov, ki uporabniku nudijo mehansko prednost. Te delujejo s fizikalnim stiskanjem na površino. Pri izvijaču je sila vrteča in se imenuje navor. Nasprotno pa nakovanje, ki koncentrira silo na predmet, ki se ga udari in tako prepreči, da bi se ob udarcu odmaknilo. Pri pisalnih pripomočkih s stiskanjem dovajamo tekočino na površino, da aktiviramo kartušo s črnilom. Pri zgrabljanju in zavijanju matic in vijakov s kleščami, rokavico, ključem prav tako premikamo predmete z uporabo navora (rotacijske sile).
Orodja, ki izvajajo kemične spremembe, vključno s temperaturo in vžigom, so vžigalniki in puhala.
Orodja za vodenje, merjenje in zaznavanje so ravnilo, očala, geometrijski trikotnik, senzorji, teodolit, mikroskop, monitor, ura, telefon, tiskalnik.
Orodja za oblikovanje so kalupi, vbodi, gladilke .
Pritrdilna orodja so varilci, kovice, žeblji ali lepilne puške .
Orodja za obdelavo informacij in podatkov so računalniki, IDE, preglednice.

Nekatera orodja so lahko kombinacije drugih orodij. Budilka je na primer kombinacija merilnega orodja (ura) in orodja za zaznavanje (budilka). To omogoča, da je budilka orodje, ki ne sodi v zgoraj omenjene kategorije.

Večnamensko orodje je ročno orodje, ki vključuje več orodij povezanih v eno prenosno napravo npr. švicarski nož. Te vrste orodij so bile posebej izdelane za obrtnike, ki so potovali, da bi opravili svoje delo. Za te delavce so bila ta orodja revolucionarna, saj so bila eno orodje ali ena naprava, ki je lahko naredila več različnih stvari. S to novo revolucijo orodij potujočemu obrtniku ni bilo potrebno nositi toliko orodij s seboj na delovna mesta, saj je bil njihov prostor omejen na vozilo ali na breme, ki ga vozijo.

Dodaj odgovor

Paket Pomoci 2024