Sladki krompir sajenje, gojenje & razmoževanje

Sladki krompir je trajnica in kultura, ki sodi v družino žolbin (Convolvulaceae). Izvira iz Srednje in Južne Amerike. Do nedavnega je bila v Evropi relativno neznana kultura, njegova proizvodnja v Sloveniji pa se bo kmalu začela. Zaradi neprimernega imena, ki prihaja iz angleškega jezika (sladkega krompirja), ga je napačno povezati s krompirjem, s katerim ne deli svoje družine. Jedi iz  sladkega krompirja so kuhana ali pečena in vsebujejo ogljikove hidrate, vitamine (A, C, E, B6) in minerale (Cu, Mn, K, Fe). Ker vsebuje sladki krompir zelo malo maščobe, je idealna prehrana za športnike. Uporabljajo se mladi listi in gomolj, ki so pravzaprav odebeljene korenine. Šteje se za eno najpomembnejših kmetijskih kultur na svetu.

Morfološke lastnosti sladkega krompirja

Sladki krompir je zelnata trajnica. Listi so podolgovati in pogosto srčaste oblike. Korenina je dolga in rahlo poudarjena. Lahko je rumena, oranžna, rdeča, rjava ali vijolična. Ker spada v družino hlačnic, je cvet podoben  cevi. Je bele barve z vijolično sredico.

Agroekološki pogoji za gojenje sladkega krompirja

Temperatura

Gojenje sladkega krompirja je možno v kontinentalnem in sredozemskem delu Slovenija.

Voda

Mlade rastline je treba namakati takoj po sajenju, razen če so naravno preskrbljene z neskončno količino vode. Med gojenjem je treba upoštevati količino vode.  Namakamo le v primeru suše, saj pretirana voda v koreninskem delu povzroči zmanjšanje pridelka. Optimalna količina padavin znaša od 750 do 1000 mm na leto.

Tla

Najboljše rezultate dosežemo na peščenih, ilovnatih in slabih skeletnih tleh, značilnih za Primorje in Dalmacijo. Priporočajo se nevtralna do nekoliko kisla tla (pH 6).

Tehnologija gojenja sladkega krompirja

Plodirani

Če je bil sladki krompir zasajen na isti parceli, je priporočljivo, da ga zasadite v isto zemljo po štirih letih.

Priprava tal

Za gojenje je potrebno že  jeseni obdelati zemljo, in sicer na globini 40 cm. Sadimo  v odprtih brazdah. Spomladi jih zapremo, da nastanejo  gredice. Nato namestimo PE filme in sistem kapljevanja kapljic. Pre-buckets se uporabljajo za uporabo nizkih gredic in PE filma širine 120 cm na rahlo poševnih terenih in na ravnih terasah visoke gredice in PE filma širine od 140 do 150 cm. Sladki krompir je izredno občutljiv na uporabo herbicidov v tleh, zato  priporočamo, da jih odstranite ročno.

Prehrana

Gnojenje sladkega krompirja je manj zahtevno kot pri drugih rastlinskih pridelkih.  Pri pripravi spomladi ga je treba opliniti z mineralnimi gnojili – s 50 kg dušika, 100 kg fosforja in 150 kg kalija na hektar.

Sajenje sladkega krompirja

Sladki krompir gojimo s pomočjo transplantantov, ki so posajeni  po Sredozemlju 15. marca (če je temperatura tal nad 10 ° C) in okrog 15. maja na celinskem delu Slovenije. Običajni prostor za sajenje je 120 x 30 – 40 cm, kar znaša od 20.000 do 27.000 rastlin na hektar. Mlade rastline se morajo namakati takoj po sajenju in naslednjih 7 do 10 dni. Med gojenjem mu  je treba previdno dodajati vodo  v primeru suše, saj  čezmerna voda v koreninskem delu  zmanjšuje donos .

Vintage in donos se razbijajo

Sladki krompir dozori, ko večina korenin doseže več kot 150 gramov, kar lahko pričakujemo od 100 do 130 dni po sajenju. Čas pobiranja je od avgusta do oktobra. Znak tehnološke zrelosti korena je bel sok, ki pušča, ko seja se vrača. Ena rastlina proizvede do tri kilograme korenine in v komercialni proizvodnji lahko donos znaša od 20 do 50 ton na hektar. Već letno je mogoće zbrati sladki krompirne liste.

Uporaba sladkega krompirja

Sladki krompir se lahko uporablja kot samostojna jed ali   kot dopolnilo k prehrani. Koren se pogosto uporablja za pripravo marmelade, jagod in pite. Uživa se lahko  svež. Liste pripravljamo na isti način   kot špinačo. Pogosto se uporablja v farmacevtski industriji za proizvodnjo dietetičnih izdelkov in tudi kot živalska krma.

Dodaj odgovor

Paket Pomoci 2024