Steklokeramična plošča ali indukcijska plošča?

Pot and vegetables in modern kitchen

Kuhalne plošče so lahko plinske ali električne, slednje pa ponujajo veliko različnih možnosti. Plin je daleč najbolj priljubljen med njimi. Indukcijske plošče se segrejejo hitreje kot običajne električne plošče.

Indukcijske plošče, ki so sicer že dolgo na trgu, počasi nadomeščajo steklenekeramične ploščice, ker so indukcijske plošče hitrejše in porabijo manj el. energije in so lepega videza. Kuhanje na plošči, kot je indukcijska je pravi užitek, saj so dovolj hitre, ponujajo več stopenj prilagajanja in jih je enostavno očistiti.

Indukcijske plošče za lažje in varčnejše kuhanje

Indukcijska kuhalna plošča segreva hrano v ponvi hitreje kot klasična keramična steklena plošča ali plinska plošča, pri čemer porabi indukcijska plošča manj električne energije. Vročina je tik pod posodo in polje preneha delovati v trenutku, ko posodo odstranimo. Moč se v trenutku zmanjša na najnižjo raven, kar povzroči minimalno porabo el. energije. Ko se na plošči kaj razlije, se nič ne bo zgodilo, ker se plošča ne segreva povsod ampak samo pod posodo. Ploščo preprosto obrišete z navadno krpo.

Indukcijska plošča deluje s pomočjo magnetnega polja, ki je usmerjeno le na dno posode. Vsebina v posodi se zelo hitro segreje, saj ni potrebno najprej segreti grelnika ter nato plošče, dna posode in šele nato vsebine. Pri tradicionalnem kuhanju s plinom in električno energijo se toplota prenaša čez ploščo na dno ponve. Postopek indukcije je z nekoliko drugačen. Plošča ustvarja toploto neposredno na dnu posode.

Kakšne posode izbrati

Indukcijska posoda mora biti iz magnetnih materialov. Če niste prepričani, da je posoda prava, postavite magnet na dno posode. Če je magnet fiksiran, je posoda primerna za indukcijsko ploščo, v nasprotnem primeru pa posoda ni primerna za indukcijsko kuhanje. Najbolje so emajlirane posode in posode iz litega železa, lahko pa uporabite tudi posode iz nerjavečega jekla, če imajo magnetno dno.

Ne morete pa uporabljati keramičnih, plastičnih, steklenih ali aluminijastih posod. Indukcijska plošča sama prepozna posodo na svoji površini in se samodejno vklopi. Ko prepozna posodo, ki je neprimerna  se zato ne bo vklopila.

Indukcija prav tako prepozna vsebino v posodi in ​​če olje vlijemo v ponev in se ta pregreje, bo indukcija samodejno prenehala dodajati toploto. Če vsebina posode izhlapi, senzor prepozna pregrevanje in se samodejno izklopi.

Torej, zakaj indukcijska plošča?

Električna kuhalna plošča segreva grelni element, indukcijska kuhalna plošča pa ustvarja magnetno polje in neposredno segreva dno posode. Pomembna razlika je v tem, da lahko indukcijska kuhalna plošča uporablja samo magnetizirane kovinske lonce. Najboljši test je, da preizkusite kateri koli magnet, da preverite, ali se lepi na vašo posodo – če da, pomeni, da je primerna za indukcijsko ploščo.

Debelejše je dno posode, boljša je magnetna indukcija.

Indukcijska kuhalna plošča se segreje hitreje od klasičnih električnih kuhalnih plošč in se takoj odzove na temperaturne spremembe. Z indukcijsko kuhalno ploščo je mogoče kuhati hitro, varno in varčno.

Če v območju ni posode, se to ne bo segrelo, čeprav je vklopljeno. Prav tako med kuhanjem kuhalna plošča okrog posode ni vroča in je zato toliko varnejša od plinskih ali električnih kuhalnih površin. Prav tako jo je lažje vzdrževati in čistiti, ker razlite vsebine iz lonca ni mogoče zapeči na kuhalni plošči.

Dodaj odgovor

Paket Pomoci 2024